Nieuws

10 x Healthy Concepts

13/08/2019 Bonduelle Food Service

Groen, het nieuwe goud

De grote trends in food wijzen dezelfde kant op: duurzamer en gezonder. Groenten bieden daarom mooie omzetkansen. Maar dan wel zonder geitenwollen sokken en opgeheven vingertjes. Dat betekent meer groente op een hippe en vooral lekkere manier. Welke horecaconcepten spelen met succes in op de trend?

5 x succesvol in Nederland

1. SNCKBR

Fout wordt weer goed in de vestigingen van deze snackbarketen. Of, zoals ze het zelf zeggen: ‘zondigen wordt gezondigen.’ SNCKBR had al vestigingen in Amsterdam en Eindhoven waar je biologisch en gezond kon snacken en de nieuwste vestiging in Utrecht is zelfs volledig veganistisch. Guilty pleasure meets good food.

2. Herberg De Kop Van ’t Land

Vegetarisch eten is hier een kunstvorm. Dat groente en topgastronomie moeiteloos samengaan bewijst deze knusse herberg. Volop lof van Gault Millau en de winst in de Milanese kookwedstrijd The Vegetarian Chance zorgden in 2017 voor de definitieve doorbraak. Kortom, van deze lokale en radicale no-waste keuken van chef Gijs Kemmeren gaan we nog veel horen.

3. Meatless District

Aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam Oud West opent Meatless District dagelijks haar deuren voor 100% plantaardige ontbijtjes, lunches, diners én borrels. Het menu wisselt met de seizoenen mee en de gerechten zijn waar mogelijk biologisch en huisgemaakt. Op de kaart vind je bekende klassiekers met een vegan touch zoals de Bagel Gravad Lax met gemarineerde tomaat als vervanger van zalm en de BLT-sandwich met aubergine in plaats van bacon.

4. SLA

De hippe keten SLA startte nog maar een paar jaar geleden in Amsterdam, maar breidde razendsnel uit naar twaalf locaties op verschillende plekken in Nederland. In deze organic salad bars kun je zelf je salades samenstellen of kiezen uit het regelmatig wisselende menu.

5. Bluzone2Go, Utrecht

Blue zones zijn gebieden in de wereld waar de mensen langer en in betere gezondheid leven dan elders. Een concept dat hiernaar is vernoemd kan er dus niet onderuit om verantwoorde voeding te bieden. The Bluzone2Go biedt biologische gerechten en sappen die geïnspireerd zijn op ingrediënten en recepten uit de blauwe zones.

 

5 x succesvol in België

1. Le Botaniste, Gent

Le Botaniste wil goed zorgen voor haar gasten en voor het milieu. Zoals ze hun restaurant zelf omschrijven: een concept dat staat voor een ander systeem. Met oog voor uw gezondheid en die van onze planeet. Een positieve omgeving om te eten en drinken. 100% Botanical, 99% Organic. Daarnaast voert Le Botaniste  een glutenvrije keuken. Want ook aandacht voor allergenen en dieetwensen hoort volgens Le Botaniste bij een gezond en gebalanceerd aanbod.

2. Greenway

Een vegetarische klassieker in België. Greenway timmert al vele jaren aan de weg, maar de formule is verre van sleets. Hun hippe en heerlijke ‘Great vegetarian food’ kun je niet alleen krijgen in een van de vestigingen in Gent, Leuven, Antwerpen of Brussel. Greenway staat ook op festivals, waaronder Tomorrowland, waar ze het afgelopen seizoen nog hoge ogen gooiden met de Asian inspired sandwiches.

3. CHYL, Brussel

Een gezonde keuken met een aanbod dat rekening houdt met de seizoenen. Dat horen we tegenwoordig vaker. CHYL voert deze gedachte door tot in perfectie. Alles wat uit de keuken komt is vegetarisch of veganistisch en bij de sappen en shakes let CHYL niet alleen op versheid, maar ook op voedingswaarde en gezondheid. Daarnaast heeft CHYL een verpakkingsvrije winkel zodat je precies zoveel kunt afnemen als je zelf wilt. Het resultaat: minder waste, minder verpakkingsmateriaal. En natuurlijk is het aanbod afkomstig van biologische en lokale leveranciers.

4. Delhaize, vestiging Boondael

De vegalutie is pas geslaagd als ook grote marktpartijen inzien dat een groen, vers, gezond en lokaal aanbod ‘gewoon’ onderdeel van de bedrijfsvoering moet zijn. Daarom was de opening van de dakmoestuin van de vestiging Boondael van Delhaize groot nieuws. Natuurlijk werkten veel kleinere ondernemers al met veggies uit eigen tuin, maar juist op grote schaal heeft zo’n initiatief natuurlijk een krachtige impact. De stadslandbouw wordt in Brussel langzaam van utopisch vergezicht tot realiteit. Niet voor niets huldigde de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault de daktuin officieel in. In 2017 plantte Delhaize 5.200 slaplantjes, waaronder veldsla, postelein en waterkers. In 2018 wil Delhaize Boondael er ook andere groenten kweken, zoals tomaten en courgettes.

5. Hofke van Bazel, Bazel

Natuurlijk mag het beste groentenrestaurant 2017-2018 van de Benelux niet in deze lijst ontbreken. Groenten en fine dining gaan namelijk perfect samen. De eigenaar van het Hofke is chefkok Kris de Roy. Zijn vrouw Gina Miurin, is vegetariër en dat vertaalt zich in een prachtig aanbod van groentegerechten. Onder de noemer ‘Gina’s choice’ staan prachtige gerechten op het menukaart die volledig vega zijn. Dit is weliswaar geen volledig vegetarisch bedrijf, maar de groenten uit de eigen biologische moestuin van 6000 m2 spelen een absolute hoofdrol. Vegetariërs kunnen hier hun hart ophalen.