SALADE IN BALANS

Salades hebben de naam gezond te zijn. Maar dat zijn ze natuurlijk alleen als de smaak én de voedingswaarde kloppen. Wat maakt een salade tot een complete maaltijd?

Vlees is geen noodzaak. Bovendien is vlees vaak relatief duur. Het is daarnaast handig als een garnituur, ongeacht voorkeur voor vega of vlees, geschikt is voor alle gasten. En datzelfde geldt voor de salades op een buffet. En dat kan makkelijk. Als je voor een gezonde samenstelling maar rekening houdt met de volgende voedingsstoffen die van nature in vlees voorkomen:

  • Eiwitten. Deze zijn noodzakelijk voor het herstel van spieren en de aanmaak van cellen. Stel een salade samen met bijvoorbeeld bonen, linzen, walnoten of quinoa om het vlees te compenseren.

 

  • IJzer. Veel mensen hebben een ijzertekort. Daarom is het ontzettend belangrijk hier bij een salade rekening mee te houden. Gelukkig is het ook bijzonder eenvoudig: groene bladgroenten bevatten veel ijzer. Spinazie, broccoli, asperges, bietjes… met een beetje research is het geen probleem mooie salades te maken die volop ijzer bevatten. Ook de steeds populairdere en van nature zilte zeewieren barsten van het ijzer.

 

  • Vitamine B1. Peulvruchten en producten gemaakt van sojabonen zoals tofu en tempeh bevatten deze voedingsstof. Daarnaast kun je gebruik maken van noten en pitten.

 

  • Vitamine B12. Een tekort aan Vitamine B12 komt vaak voor onder vegetariërs en veganisten. Vlees, melk en eieren zijn voor veel mensen de belangrijkste bronnen voor deze vitamine. Goede vervangers zijn sojaproducten en plantaardige margarines. Gefermenteerde producten als tempeh en miso of producten als shiitake en algen bevatten weliswaar stoffen die lijken op Vitamine B12, maar niet net zo door het lichaam opgenomen worden! Een echt uitgebalanceerde salade zou daar rekening mee moeten houden.

Ontdek meer