Waar is mijn vlees? 

Dat je vlees echt nodig hebt om aan je adh qua voedingswaarde te komen is al enige tijd achterhaald. Echter moet er wel goed naar de samenstelling van de maaltijd gekeken worden om geen essentiële voedingsstoffen te missen. Omega 3, ijzer en vitamine B12 zijn voedingsstoffen om op letten bij een plant-based dieet. Hoe kun je ze vervangen? Je leest het hieronder:

Omega 3 vetzuren

Deze vind je voornamelijk in vis. Het is best een lastig voedingsmiddel om te compenseren maar laten we het toch maar eens proberen.

Ingrediënten die van nature OMEGA 3 bevatten:

  • Oliën (Lijnzaad, walnoot, koolzaad/raapzaad, tarwekiem en olijf)
  • Noten (Walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten)
  • Groenten (Broccoli, spruitjes, spinazie, bloemkool, groen kool, savooie kool en boerenkool)
  • Eieren
  • Tofu

 

De absolute held is lijnzaadolie met verreweg de meeste Omega 3 van de oliën. De olie is echter niet geschikt om te verwarmen. Dan vervliegen de juist zo essentiële voedingsstoffen. Maar, voor over een salades is hij ideaal.

Menu tip: Schenk een scheutje walnotenolie op een mooie groene salade en bestrooi met een klein beetje lijnzaad of een paar in blokjes gesneden tempeh.

Bron: Vegetariërsbond

 

Vitamine B12

Deze vitamine vind je terug in dierlijke producten. Helaas is deze van nature niet te vinden in plantaardige producten. Wel kunnen producten verrijkt zijn met B12. Ditzelfde geldt voor Omega 3 en ijzer. Denk aan bijvoorbeeld sojamelk.

IJzer

Ijzer komt zowel voor in dierlijke als plantaardige producten. Hieronder vind je de lijst van goede bronnen van ijzer in plantaardige producten: